-
14. Gün Bildirimleri
Not: Başarısızlık Değil, Deneyim!
Bugün biraz kalpten bir sohbet edelim mi? Oturdum, elime kahvemi aldım ve düşünmeye başladım: Bu 30 günlük challenge’da seni en çok zorlayan şey ne oldu?
Belki birini aramaya korktun. Belki bir tanıtım çok iyi geçmedi ve canın sıkıldı. Hatta belki de, “Acaba bu iş bana göre mi?” diye düşünmeye başladın. Hepsi çok normal ve çok insanca. Ama şunu bilmeni isterim ki, başarı yolunda yaşanılan her zorluk, sana bir şeyler öğretiyor.
Bir düşün, şu ana kadar hayatında en çok ne zaman büyüdün? Hangi anlarda daha güçlü oldun? Genelde inişlerin olduğu, zorluklarla karşılaştığın zamanlarda, değil mi? Çünkü o anlar seni yeniden şekillendirdi, yeniden düşündürdü ve daha iyi bir versiyonunu yarattı
Hepimiz bazen işler yolunda gitmediğinde pes etmek istiyoruz. O anlarda beynimiz bize, “Bu iş olmaz. Belki de başka bir şey denemeliyim,” diye fısıldıyor. Ama o fısıltıyı dinlersen, her zaman başladığın yere dönersin. Oysa o fısıltıyı görmezden gelip devam edersen, işte o zaman o eşikten geçip büyük bir başarı hikayesine dönüşebilirsin.
Bugün kendine şu soruyu sor: “Bu yolda bana engel gibi görünen şey aslında bir fırsat olabilir mi?” Cevabı tahmin ediyorum: Kesinlikle evet. Çünkü seni zorlayan her şey, aslında seni geliştiren bir ders barındırıyor. Bugün bu düşünceyi kendine hatırlatmanı istiyorum.
Tanıştığın insanlar reddedebilir. Tanıtım yaptığın kişiler ilgisiz görünebilir. Takip etmek istediğin kişiler “Ben düşündüm ve istemiyorum,” diyebilir. Ama işte o an, senin karakterini ortaya koyma zamanıdır. Çünkü bu yolculukta kazananlar, reddedilmeye rağmen devam edenlerdir.
Sana soruyorum: Bir çocuk yürümeyi öğrenirken kaç kere düşer? Ve kaç kere tekrar ayağa kalkar? Hiçbir çocuk, “Ah, ben yürüyemiyorum. Vazgeçtim,” demez. Düşer, kalkar ve yeniden dener. Biz de bu yolculukta aynı azmi göstermeliyiz.
Bugün yine tanışmalar yap, tanıtımlarını tamamla, takiplerini gerçekleştir. Ama bu sefer farklı bir şey yap: Kendine şunu sor, “Bugün karşılaştığım en büyük zorluk neydi ve bu zorluk bana ne öğretti?” Eminim ki bu sorunun cevabı, seni yarın için daha güçlü kılacak bir anahtarı açacak.
Şimdi senden bir ricam var: Bugün seni zorlayan ne varsa bir kağıda yaz. Ardından, o zorluğun ötesinde ne kazanabileceğini hayal et. Bu egzersiz, zorluklara olan bakış açını tamamen değiştirebilir. Zorluklar, aslında maskelenmiş fırsatlar olabilir.
Şu sözü unutma: “Hiçbir şey denememek, çok defa başarısız olmaktan daha büyük bir başarısızlıktır.”
Bugün Neler Yapabiliriz?
*5 KİŞİYLE TANIŞ: Çevrendeki insanlara bir farklılık getir. Tanışmalara basit ama etkileyici bir soru sorarak başla. Mesela, “Sence insanın hayatta en önemli başarısı ne olabilir?” Bu sorular çoğu zaman ilginç sohbetlerin kapısını açar.
*3 TANITIM YAP: Bugün tanıtımlarını yaparken hikaye kullan. Belki senin hikayen, belki ekibindeki birinin hikayesi. Hikayeler her zaman bir kapı açar.
*3 TAKİP YAP: Daha önce görüştüğün birine ulaş. Sohbetin arasına şu sözü eklemeyi dene: “Sana söylediklerim seni heyecanlandırdı mı, yoksa endişelerini mi artırdı?”
Ve tabii ki, topluluğa yazmanı unutmuyorsun:
*Kaç kişiyle tanıştın? Nasıl hissettin?
*Tanıtımlarında hangi hikayeyi kullandın? Nasıl tepkiler aldın?
*Bugün seni en çok zorlayan neydi ve bunu nasıl aştın?
Unutma, bugünün zorlukları yarının başarılarını önüne serer.Yola devam et, çünkü bu yolculukta tek değilsin.
Seçkin Kalkanoğlu
Log in to reply.