-
16. Gün Bildirimleri
Not: Görünenin Ötesine Bak
Bugün seninle insanların hayatlarına gerçekten nasıl dokunabileceğimiz üzerine biraz sohbet etmek istiyorum. Network Marketing’i sadece bir iş modeli olarak görüyorsan, bu yolculuğun en büyüleyici tarafını kaçırıyorsun demektir: İnsanların hikayelerine ulaşmak ve onların gerçek ihtiyaçlarını anlamak.
Sabah kahvaltımı yaparken düşündüm; kaç defa birine gerçekten kulak verdik? Kaç kez bir kişinin neye ihtiyaç duyduğunu, hangi zorluklarla boğuştuğunu anlamaya çalıştık? Çoğu zaman, insanların dışarıdan gördüğümüz yüzleriyle yetiniriz. Ama esas bağ kurma orada başlar: Görünenin ötesine bakabilmekte.
Gerçekten Dinlemenin Gücü
Söyleyince kolaymış gibi geliyor, değil mi? Ama aslında hiç de kolay değil. İnsanlara fikrini söylemeden dinlemek, gerçekten bir beceri işidir.
Peki neden bu kadar önemli? Çünkü birini dinlemek iki şey kazandırır:1️⃣Saygı ve Güven: Birini dinlediğinizde ona şu mesajı verirsiniz: “Senin fikirlerine değer veriyorum.” İnsanlar kendilerini dinleyen kişilere güvenmeye başlar. Çünkü çoğu insan dinlemekten çok konuşmaya odaklanır. Dinlediğin zaman, o kişinin yanında olduğunu hissettirirsin.
2️⃣Fikirlerini Geliştirme Şansı: Dinlerken, karşındaki kişinin söylediklerini anlamaya çalışır, onun bakış açısını görmeye çalışırsın. Kendi fikrini açıklamadan önce, onun neden böyle düşündüğünü kavrarsın. Bu sana kendi mesajını netleştirme ve daha etkili bir şekilde iletme şansı tanır.
Dinlerken nelere dikkat etmelisin? Karşındaki kişi konuşurken sadece soru sor. Neden böyle düşündüğünü, bu fikrinin nereden kaynaklandığını anlamaya çalış. Katılıyorsan kafa sallama, katılmıyorsan da sallama. Sadece dinle. Çünkü asıl hikaye, kelimelerin ardındaki duygularda saklıdır. İnsanların söylediklerinden fazlasını anlamak istiyorsan, sabırlı bir şekilde dinlemeyi öğrenmelisin.
Emin ol, sıra sana gelecektir. Ama o sıra geldiğinde çok az kelimeyle, çok daha güçlü bir etki yaratabilirsin. Çünkü dinleyerek karşındaki kişinin zihnine girmiş olursun ve mesajını onun dünyasına göre şekillendirebilirsin.
Sizi Dinlemeyen İnsanlar
Bir de şu var: Sizi dinlemeyen insanlara anlatmaya çalışmak boşunadır. Bu, sadece zaman kaybı değil, aynı zamanda kendi itibarınızı zedelemenize de yol açar. Bu gibi durumlarda yapman gereken şey basit: Sus ve gözlemle. Onların konuşmasına izin ver, hatta teşvik et. Çünkü insanlar konuşurken kendilerini açığa vururlar. Ve o sırada sadece dinlemek, sana çok daha derin bilgiler sunar.
Bugün Neler Yapabiliriz?
Bugün senden sadece 5-3-3 görevlerini tamamlamanı değil, bu görevleri gerçekten dinleyerek yapmanı istiyorum:
*5 kişiyle tanış: Ama bu kez sadece isim sormak ya da sohbet etmekle yetinme. İnsanların hikayelerini keşfetmeye çalış. Belki şunu sorabilirsin: “Son zamanlarda seni en çok zorlayan şey ne oldu?” ya da “Hayatta değiştirmek istediğin bir şey var mı?”
*3 kişiye tanıtım yap: Tanıtımlarında, onların söylediklerini dikkate alarak hareket et. Ürününü ya da işini sunarken, karşı tarafın gerçekten neye ihtiyacı olduğunu göz önünde bulundur. “Bu iş seni şu anki zorluklarından kurtarabilir” gibi cümlelerle onların ihtiyacına yönelik bir bağ kur.
*3 kişiye takip yap: Daha önce konuştuğun kişilerle iletişimi yenilerken, onlara gerçekten değer verdiğini gösterecek şekilde yaklaş.
İnsanlara Dokunmanın Önemi
Network marketing bir ürün ya da iş fırsatı sunmaktan çok daha fazlasıdır. Bu, bir ilişki modelidir. İnsanlarla bağ kurduğunda, onları anladığında ve onların dünyasında bir yer edindiğinde, sadece bir iş ortağı değil, aynı zamanda güvenilir bir dost olursun.
Unutma, her insan bir hikaye taşır. Onların hikayesini dinlemek, kendi hikayeni güçlendirir.Bugünkü raporunu topluluk forumunda paylaşmayı unutma. Senin deneyimlerin başkalarına ilham olacak ve topluluğumuzun birlikte öğrenme yolculuğuna katkı sağlayacak. İşte paylaşman gereken noktalar:
Kaç kişiyle tanıştın? Nasıl geçti? Bugün tanıştığın yeni insanlar hakkında neler fark ettin? Onlarla iletişim kurmak kolay mıydı?
Kaç kişiye tanıtım yaptın? Nasıl bir geri dönüş aldın? İnsanlar tanıtımında hangi noktalarla ilgilendi? Neyi farklı yapmayı düşünüyorsun?
Kaç kişiye takip yaptın? Onlarla ilişkinizi nasıl ilerlettiniz? Daha önce konuştuğun kişilere yaklaşımın nasıl oldu? Seni en çok etkileyen bir diyaloğun var mıydı?
Bugün ne öğrendin? Dinlemek, anlamak ya da birini kazanmak konusunda sana hangi farkındalıklar geldi?
Bugün en çok neyde zorlandın? Yaşadığın zorlukları paylaş ki hep birlikte çözüm yollarını konuşabilelim.
Her paylaşılan rapor, topluluk için yeni bir ilham kaynağıdır. Günün sonunda senin hikayen, başka birinin motivasyonu olabilir. Şimdi sıra sende!
Ve bugun kendine şu sözü ver: “Ben bugün, karşıma çıkan her insanı gerçekten dinleyeceğim.” Bu basit ama güçlü söz, seni hedeflerine hiç olmadığın kadar yakınlaştırabilir.
Yarın görüşmek üzere. Harika bir gün geçir
Seçkin Kalkanoğlu
Log in to reply.